Kışın orkide bakımı nasıl olmalı? 7 Püf Nokta

Yazar | Yayınlanançiçekler No comments

Orkide birçok pencere pervazını süslüyor, phalaenopsis özellikle popüler orkide türüdür. Kuru ısıtma havası ile (kombi ve doğalgazlı ortam) kışı atlatmanıza yardımcı olacak birkaç püf noktası vardır. Çünkü; orkide nemi sever ve kuru havalar onlara göre değildir. Dünyanın en çok satan saksı bitkisi bir tür orkide: phalaenopsis. Fakat ; bu bitkilerin hassas olduğunu biliyoruz ve bu yüzden kışın orkide bakımı nasıl olmalı sorusunu cevaplıyoruz.

Bitkilerin kışı iyi atlatması için bu orkideler, sonbahar ve kış aylarında haftada bir az kireçli suya batırılmalı ve birkaç saniye sonra çıkarılmalıdır. Saksıya geri dönmeden önce fazla suyu boşaltın ve tabakta su kalmamasına dikkat edin.

Orkide bakımında Yapraklara su püskürtün

Çoğunlukla aşırı kuru ısıtma havası bu süre zarfında özellikle sorunludur. Bu yüzden orkidelere haftada bir kez su püskürtülmelidir. Toplanan yağmur suyu, sulama veya püskürtme için en iyisidir. Alternatif olarak, kaynamış musluk suyu da kullanabilirsiniz. Ayrıca kireçsiz su ve yumuşak bir süngerle yapraklardaki tozu temizleyin.

Orkide Bakımı için daha yüksek nem

Orkide bakımı yaparken en fazla dikkat edilmesi gereken husus; nemdir. Orkide etrafındaki nemi etkili bir şekilde artırmak ve böylece mümkün olan en iyi koşulları yaratmak için küçük bir numara var. Bunu yapmak için, genişletilmiş bir kil tabakasını biraz fazla büyük bir saksıya doldurun ve orkideyi tabağına yerleştirin. Genişletilmiş kili düzenli olarak nemlendirir, su depolar. Bu, apartman içindeki sıcaklık nedeniyle yavaş yavaş buharlaşır, yükselir ve böylece orkide nemlendirilir. Orkideler için özel pencere eşiği setleri de mağazalarda mevcuttur. Tıpkı genişletilmiş kilden yapılmış çömlek gibi çalışırlar, ancak daha pahalıdır.

Phalaenopsis çiçek açmazsa ne yapmalı

Bir phalaenopsis uzun süre çiçek açmazsa, bunun birkaç nedeni olabilir. Genellikle bunun nedeni orkide sürekli olarak çok sıcak olmasıdır. Aslında sıcak bir gün ile biraz daha serin bir gece arasında küçük bir değişikliğe ihtiyaç duyar. orkideyi iki ay boyunca sadece 15 derece olan ve biraz şansla tekrar çiçek açması gereken bir yere koyun.

Orkide bakımında saksı değişimi

En geç üç yıl sonra orkidelerin altı değiştirilmeli ve bitkiler saksı değiştirilmelidir. Daha sonra kök salmaları için nelere dikkat etmelisiniz?

Orkide Bakımı nasıl olmalıdır?

orkide bakımı için ipuçları

Orkide alt tabakası zamanla çürür ve kökleri daraltır. Sürgünlerin ve yaprakların çoğu ilkbaharda geliştiğinden, bu özellikle saksı değişimi için iyi bir zamandır. Bitkiyi zayıf duruma getirebileceğin den, çiçeklenme döneminde ekilmesi tavsiye edilmez. Bitkiyi bir ila iki gün önce kuvvetli bir şekilde sulayın. Bitki çok sıkıysa, saksıya bastırarak kökleri ve alt tabakayı gevşetmek faydalı olabilir.

Ölü orkidelerin köklerini kesin

Doldurduktan sonra, eski alt tabakayı köklerden dikkatlice gevşetin ve tamamen çıkarın. Çürük ve ölü kök kısımlarını makasla çıkarın. Ölü kökler, gevşek ve / veya içi boş oldukları gerçeğiyle tanımlanabilir. Ayrıca çok uzun kökleri kısaltın. Eski saplarda uzun süre çiçek oluşmamışsa, bunlar da tamamen kesilebilir. Mantar sporları oluşabileceğinden eski saksıyı veya eski altı kullanmayın.

Doğru alt tabaka

Yeni saksı olabildiğince şeffaf olmalıdır – böylece kökler ihtiyaç duydukları ışığı alır. Çoğu orkide türü için özel orkide substratı veya çam kabuğu en iyisidir. Dendrobium orkideleri için ise, kendi kendinize kolaylıkla bir araya getirebileceğiniz daha ince bir alt tabaka önerilir: bunun yarısı bitki granüllerinden ve yarısı normal saksı toprağından oluşur.

Kışın Orkide Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Kış Mevsimi için orkide bakımı püf noktalar

Saksı değiştirdikten sonra orkideleri birkaç gün sulamayın.

Yeni saksıya alt tabakanın bir kısmını koyun ve şimdi orkideyi saksıya hafifçe çevirerek yerleştirin. Saksıyı yavaş yavaş alt tabaka ile doldurun. İyi dağıtılması için saksıyı zaman zaman hareket ettirin. Son olarak, tavaya çalışma yüzeyine birkaç kez “hafifçe vurun”, böylece her şey kalınlaşır. Önemli: Bitki çok derine dikilmemelidir, aksi takdirde yeni sürgünlerin yaprakları arasına su girecek ve çürümeye başlayacaktır. Saksı değiştirdikten sonra bitkiyi yaklaşık beş gün sulamayın, sadece yaprak alanına püskürtün.

Orkideler özenle bakım isteyen fakat çok güzel kokusu ve görüntüsüyle insanı adeta mest eden bitkilerdir. Orkideleri ister ofisinizde ister evinizde isterseniz de orkide bakımı yapabilecek arkadaşlarınıza veya akrabalarınıza hediye olarak gönderebilirsiniz.

Orkideleri sulamanın 2 yöntemi vardır. Daldırma ve dökme yöntemleriyle sulanabilirler. Daldırma yönteminde kova içerisine kök boğazını geçmeyecek derecede su koyulur ve orkide saksısı kova içerisine koyulur. Daha sonra sudan çıkarılan saksı, suyu süzülerek tekrar yerine kaldırılır.
Orkide bakımında ısı aşırı önemlidir. Doğrudan ışık almayan, dolaylı ışık alan aydınlık ve bol ışıklı mekanları sever orkideler.
orkide bakımında saksı değişimi, orkide çiçeğinin kökleri çürüdüğü zaman yada yanlış gübreleme yapıldığı zaman yapılmalıdır. Saksı değiştirmeden 2-3 gün önce çiçeği sularsanız orkideniz kolayca saksıdan çıkacaktır.
ısınan bahar mevsimlerinde meydana gelen odadaki düşük nem, ve aynı zamanda Sık sık yaşanan kuruluk çürüyen köklerin de nedenidir - bitkinin yanına bir su kabı koyabilir ve düzenli püskürtme yapabilirsiniz.

Yorum ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir