Nergis Çiçeği Bakımı ve Çoğaltma Yöntemleri

Yazar | Yayınlanançiçekler No comments

Nergis çiçeği bakımı hakkında, çok yıllık bir organ olarak soğanlı çok yıllık, otsu bitkilerdir. Mart ayında ilk nergisler çiçeklerini açtıklarında bahar çok uzak değildir. Genellikle üç ile dört bazal, doğrusal ile kuşak şeklindeki yapraklar soğandan filizlenir. Bu makalede nergis çiçeği bakımı ve çoğaltma yöntemleri hakkında bilgilere ulaşacaksınız..

Tamamen büyüdüklerinde, bunlar genellikle çiçek sapının üzerinde yükselir. Yükseklik beş ile 60 santimetre arasındadır. Yapraksız çiçeklenme, türüne ve çeşidine bağlı olarak tek ile 20 çiçek içerir. Her biri kuru bir kabukla korunur.

Hermafrodit tek çiçek iki farklı parçadan oluşur; ana taç altı ayrı taç yaprağı ve ikincil taç, çanak şeklinde, fincan şeklinde veya trompet şeklinde ve farklı uzunluklarda olabilir. Birçok türde çiçekler koku yayar. Çiçek rengi beyazdan sarıdan turuncuya değişir.

Bahçede yetiştirilen tür ve çeşitlerin çiçeklenme zamanı şubat ayından mayıs ayına kadardır. Bununla birlikte, sonbaharda ve kışın çiçek açan birkaç yabani tür de vardır. Döllenmeden sonra, çiçekten çok sayıda tohum içeren üç odalı bir kapsül meyve gelişir.

Tohumlar olgunlaştıktan sonra, bitkinin toprak üzerindeki tüm kısımları, yani yapraklar ve çiçek sapı ölür ve nergisten sadece soğanlar hayatta kalır. Nergisler zehirli olan çeşitli alkaloidler içerir. Örneğin çiçek saplarını kestiğinizde ortaya çıkan öz, cilt tahrişine neden olabilir.

nergis çiçekleri

nergis çiçekleri ne zaman çiçek açar?

Nergis çiçeği bakımı ipuçları ve Konumu

Nergis çiçeği bakımında nemli ve besin açısından zengin toprakları, örneğin çimenlik ve güneşli bir yeri tercih eder. Kendi bahçenizde, toprağa erken ve geç çiçek açan çeşitleri ekerseniz özellikle uzun süre soğanlı bitkilerin tadını çıkarabilirsiniz – o zaman nergisler Mayıs ayına kadar çiçek açacaktır.

Çiçeklenme sonrası, soğanın içindeki yapraklar bitkiye bir sonraki yıl dayanıklılığını verdiğinden, yapraklar sadece kuruduktan sonra çıkarılmalıdır. Yapraklar henüz sararmadığı sürece nergisler de döllenmelidir . Solmuş çiçeklerin çekici olmayan görüntüsünü gizlemek için, örneğin erken çiçek açan çalılar arasına yerleştirilmesi tavsiye edilir .

Bahçede Nergis Çiçeği Bakımı

Nergisler, bahçelerde yaygın olarak kullanılan popüler bahar çiçekleridir . Herhangi bir normal bahçe toprağı ile güneşli bir yatağa, saksılara ve sandıklara yerleştirilebilirler ve ayrıca kış sona erdiğinde iç mekan bitkileri olarak sunulurlar. Yatakta çiğdem (Çiğdem), kardelen (Galanthus), üzüm sümbülü (Muscari) ve lale (Tulipa) gibi diğer soğan bitkileriyle birleştirilebilirler .

Ciğerotu (Pulmonaria) ve bahar gülleri (Helleborus) gibi erken çiçek açan çok yıllık bitkiler de olası yatak ortaklarıdır. Buna ek olarak, pek çok çeşit nergis, çimenlere ve çayırlara ekilebilir, daha sonra vahşi büyüdükleri – yani, yavru soğanlar yoluyla yayılmaya ve yıllar içinde daha büyük meşcereler oluşturmaya devam ederler.

Nergis Çiçeği bakımı ve  bölerek çoğaltma

birkaç yıl sonra nergis, yatakta kümeler denen yoğun kümeler oluşturur. Yavaş yavaş daha az yoğun çiçek açarlar ve ampulleri bölme zamanı gelmiştir. Bu, en iyi şekilde bitkinin tüm toprak üstü kısımları kuruduktan sonra yapılır. Sonra soğanı dikkatlice kazın ve topraktan çıkarın. Orijinal soğana ek olarak, elle dikkatlice çıkarılabilen ve yeniden ekilebilen küçük yenileri oluşmuştur.

Nergis çiçeği bakımı nasıl yapılır?

nergis çiçekleri nasıl sulanır?

Nergisleri diğer çiçeklerle birlikte bir buket halinde vazoda koymak istiyorsanız, öncelikle nergisleri ayrı bir vazoya yaklaşık bir gün boyunca koymalısınız. Bitkiler, diğer çiçeklerin daha hızlı solmasını sağlayan bir balçık salgılar.

Nergisler en çok hediye edilen bitkilerin başında gelmektedir.

Nergis çiçekleri tohum olarak değil de soğan olarak ekilen bitkilerdendir. Soğanlar kasım ayından ocak ayının sonuna kadar ekilmelidir.
Bilim Adamlarının geçmiş dönemde yapmış olduğu açıklamalara göre nergis çiçeğinin Kaynatılıp suyu içildiğinde midenin suyunu alır. Nezle ve baş ağrısına iyi geldiği bilinir.
Nergis çiçekleri saygı duyma anlamına gelmektedir. Özellikle kışın ve ilkbahar aylarında tercih edilen mükemmel bir süs bitkisidir.
Dikme işlemi karıklar halinde yapılır. Karıklar arası boşluk 10–25 cm arasında olmalıdır. Karıklar ile soğanlar arası mesafe soğan büyüklüğü ve toprak durumuna göre 15–20 cm olarak değişebilir.

Yorum ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir