Biberiye bitkisinin faydaları ve yan etkileri nelerdir?

Yazar | YayınlananGenel No comments

Biberiye  bitkisi öncelikle baharat olarak bilinir. Et ve balıkla iyi gider, aynı zamanda patates gibi garnitürleri de rafine eder. Pek çok insanın bilmediği şey: Biberiye, sadakat ve sevginin sembolüdür. Biberiye bitkisinin faydaları çok fazladır.

Biberiye bitkisi neye benzer ve şifalı bitki nerede bulunur?

Biberiye bitkisi (Rosmarinus officinalis), iki metre yüksekliğe kadar büyüyen baharatlı kokulu, yaprak dökmeyen bir çalıdır. Kenarlarında hafifçe kıvrılmış dar mızrak şeklinde yaprakları vardır. Üst kısımları parlak ve koyu yeşil renkli, alt kısımları tüylü tomentozdur. Yoğun yapraklar arasında küçük, soluk mavi ila mavi-mor renkli çiçekler bulunur. Bir üst ve bir alt dudaktan oluşurlar. Biberiye nane ailesine (Lamiaceae) aittir ve Mayıs ve Eylül ayları arasında, bazen tüm yıl boyunca çiçek açar. Akdeniz bölgesinden gelir ve güneşli, kuru yerlerde büyür.

Hangi bitki parçaları ve bileşenleri kullanılıyor?

Biberiye bitkisinin yaprakları veya içerdiği biberiye yağı bitkisel ilaç olarak kullanılmaktadır. Esas olarak 1,8-sineol, kafur ve alfa-pinen maddelerinden oluşur. Karnozik asit ve lamiacea tanenleri gibi acı maddeler de vardır, örneğin rosmarinik asit.

Biberiye bitkisi neye karşı yardımcı olur?

Biberiyeyi baharat olarak kullanırsanız, iki farklı etkinin tadını çıkarabilirsiniz: Birincisi, karakteristik aroma. İkincisi, biberiye doyurucu bir yemekten sonra oluşabilecek gaz ve şişkinliği önler .

Biberiye yağı, ciltteki kan dolaşımını uyaran ve dolaşımı uyaran maddeler içerir. Biberiye yağı ile banyo canlandırır ve yorgun zihinleri uyandırır. Esansiyel yağın cilde masaj yaparak uygulanması, gergin kasları biraz gevşetebilir. Bu, ağrılı kaslar ve sırt ağrısı gibi şikayetlerde geçici olarak yardımcı olur .

Biberiyeler Sağlığa Yararlı Mıdır?

biberiyeler hakkında

Biberiye bitkisi: sağlıklı ve çok yönlü

  • Şifalı bitkiyi hem içten hem de dıştan kullanabilirsiniz. Çünkü biberiye birçok sağlıklı bileşen içerir. Karnosol, sineol, rosmanol ve rosmarinik asit özellikle değerlidir.
  • Biberiye bitkisi almanın sindirim sorunları için etkili olduğu kanıtlanmıştır.
  • Dışarıdan, bitki kan dolaşımını hızlandırmak ve kasları gevşetmek için masaj yağlarında kullanılır .
  • Ama hepsi bu kadar değil. İçerdiği sineol beynin performansını artırır ve stres hormonu kortizolü düşürür .
  • Biberiye yağının hafif kurutucu etkisi de kalbinizi ve kan damarlarınızı güçlendirir.
  • Ek olarak, bitkinin romatizmal şikayetleri giderdiği ve aterosklerozu önlediği söyleniyor.
  • Carnosol kansere karşı yardımcı olur. Etki mide, prostat, meme, kolon, karaciğer ve kan kanseri için klinik olarak zaten doğrulanmıştır.
  • Biberiye, beyindeki nöronların ölümünü engellediği için sizi Alzheimer ve Parkinson hastalığına karşı korur.
  • Rosmanol virüslere ve bakterilere saldırır . Bu, nezle virüslerinin veya herpes virüslerinin sizinle hiç şansı olmadığı anlamına gelir. Biberiye küf, listeria ve stafilokok gibi gıda mikroplarına yardımcı olacaktır. Bozulmuş yiyecekler yediyseniz, bunu çabucak kendinize yardımcı olmak için kullanabilirsiniz.
biberiye bitkisinin faydaları nelerdir?

biberiye bitkisinin yan etkileri var mıdır?

Biberiye: Olası Yan Etkiler

Biberiye sağlıklı olsa da bazı yan etkiler ortaya çıkabilir. Bazı insan grupları kullanmadan önce tıbbi yardım almalıdır.

Her zaman sulandırılmış biberiye yağı kullanmak önemlidir. Bu cilt tahrişini önleyecektir.

Kalp yetmezliğiniz, dolaşım problemleriniz, varisli damarlarınız veya cilt problemleriniz varsa, otu banyo katkı maddesi olarak kullanıp kullanamayacağınızı önceden bir doktora sorun. Eğer bir varsa ateş , bir biberiye banyosu kaçınmalısınız.

Biberiye yağını bebeklerde ve küçük çocuklarda ağız ve burun yakınında kullanmayın. Bu nefes darlığına neden olabilir. Bu, özellikle yağ mentol ve kafur içeriyorsa geçerlidir.

Astım hastasıysanız, biberiye takviyesi alıp alamayacağınızı önceden doktorunuzla görüşün. Biberiye yağını solumak astım krizini tetikleyebilir ve bu nedenle tabudur. Yemeklerde baharat olarak biberiye sorun değildir.

Hamileyseniz, yüksek tansiyonunuz varsa veya epilepsi hastasıysanız, almadan önce doktorunuzla da konuşmalısınız.

Bilmekte fayda var: Şu anda diğer ilaçlarla bilinen bir etkileşim yoktur.

Biberiye bitkisi, mide ekşimesi, bağırsak gazı (şişkinlik) ve iştahsızlık gibi sindirim problemleri için kullanılır.
Çok sık dallanma olduğunda çiçekten sonra sürgünlerin uç kısmı 3'te 1 oranında budanmalıdır.
Küçük saksıda yetiştirmeye başladığınız minik bir biberiyeniz varsa yapraklarının üzerine sprey şişenin içine koyacağınız su ile su püskürtebilirsiniz. Ayrıca bitki Çiçeklenme döneminde suyu fazla ister. Dibi kurudukça sulamak yeterlidir.
Önce suyu ufak bir tencerede kaynatın. Biberiye bitkisini suya ekleyin ve bu şekilde 6-7 dakika boyunca bitkinin suya iyice karışmasını etmesini bekleyin. Karışımı bir su bardağının içerisine süzün.

Yorum ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir