Efsanevi Salep Çiçeği Çeşitleri ve Faydaları

Yazar | Yayınlanançiçekler, Genel No comments

Salep Çiçeği

Salep çiçeği, çam, salep orkidesi ya da yalnızca orkide gibi isimlerle anılan bu güzel bitki salkım şeklinde ve genel olarak mor renkte açan çiçekleri ve dik gövde yapısı ile bilinen bir bitki türüdür. Tüketim için kullanılan kısmı genellikle toprak altında kalan yumrudur. Bu yumru, bitki topraktan dikkatlice çıkarıldıktan sonra yıkanır bazen süt ya da suyla kaynatılmaktadır.

Ardından kurutulmak üzere iplere diziliyor ve doğrudan güneşin dik açıyla gelen ışıklarına maruz kalmayacağı şekilde kurutulmakta daha sonra ise öğütülmektedir. Güzelce öğütülüp, paketlenen salepler piyasada tüketime sunulmaktadır.

Salep çiçeği her yerde yaygın olarak yetiştirilmediğinden piyasada bütçe dostu olmaması ile bilinir. Ancak gelişen teknolojik ve bilimsel imkânlar ile yetiştirilmesine artık başka alanlarda da başlamıştır. Önümüzdeki yıllarda salebe artan ilginin fiyatlarına da yansıyacağı beklenilmektedir.

Salep Hangi Çiçekten Yapılıyor?

Salep Hangi Çiçekten Yapılıyor?

Salep genelde kışın tüketilen bir sıcak içecektir. Bu harika bitkinin yetiştirilmesi oldukça zahmetli olduğundan çok kıymetlidir. Kışın sohbetlerimize eşlik eden salep hangi çiçekten yapılıyor biliyor musunuz?

Elbette ki salep, adını aldığı salep çiçeğinden yapılmaktadır. Faydalarının saymakla bitmediği salep hakkında pek az şey bilmekteyiz. Oysaki bir salep bitkisi;

  • Grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarda boğazda oluşan kaşıntılara iyi gelmektedir. Boğazı yumuşatması ve öksürüğün kısa sürede kesilmesine yardımcı olmaktadır.
  • Şekersiz bir şekilde içeceği olduğundan salep en iyi zayıflama aracıdır da. Ayrıca tok bir şekilde durmanıza da yardımcı olur.
  • Protein ve kalsiyum içerdiği için bağışıklık sistemine destek olmaktadır.
  • Kabızlık sorununa çözüm sunmakta ve bağırsakları rahatlatmaktadır.
  • Şişkinlik, hazımsızlık gibi sindirim sorunlarına yardımcı olmaktadır.
  • İçerdiği bolca mineralle vücuda enerji vermektedir. Yorgun hisseden kimselere zindelik sunmaktadır.
  • Özellikle kadınların regl dönemlerinde hissettiği sancıları azaltmaktadır.
  • Düzenli tükettiğinizde cildi sıkılaştırır ve parlatır.

Salep Çiçeği Nedir?

Kışımızın vazgeçilmez içeceğini elde ettiğimiz salep çiçeği nedir? Salep aslında bir orkide çeşittir. Bitkinin bilimsel ismi orchis olmaktadır. Yaprakları mor ve küçüktür. Tomurcuklar şeklinde boyları 10 ila 15 santimetre uzunluğunda olmaktadır. Salep yapılmak için salep çiçeğinin bitki yumrusu kullanılmaktadır.

Yabani olan salep bitkilerinin bir, evde yetiştirilen salep bitkilerin ise iki yumrusu bulunmaktadır. Evde yetiştirdiğiniz bitkilerin ilk yumrusunu ekildiği ilk yıl, ikinci yumruyu ise bir sonraki yıl kullanabilirsiniz. Eğer yabani salep çiçeğinin yumrusunu alırsanız bitki ölür. Salep çiçeği ömrü ne kadar kısa olursa, tozlanması ve üremesi de o kadar zor olacaktır. Bakanlık tarafından alınan karar ile saleplerin toplanması, zarar verilmesi yasaklanmış ve endemik bitki olarak ilan edilmiştir.

Salep çiçeğinden elde edilen salepler içecek, dondurma ve tatlı yapımında kullanılmaktadır.

Salep Çiçeği Çeşitleri

Orchidaceae familyası içerisinde bulunan orkidelerde yaklaşık olarak 450 cins ve 20.000 tür vardır. Ülkemizde 26 cinse ait 165 kadar orkide türü bulunmaktadır. Ancak Orchidaceae familyasından 8 cinse ait yaklaşık 30 salep çiçeği çeşitleri bulunmaktadır. Orchis, Serapias, Anacamptis, Himantoglossum, Barlia, Ophrys ve Dactylorhiza bunlardan bazılarıdır.

Ülkemizde yetiştirilen salebin çeşitleri ister bahçelerde ister evlerde yetiştirilmesi yapılmaktadır. Salep çiçeğinin bakımı oldukça kolaydır. Bundan dolayı evlerinde çiçek yetiştirmeyi sevenler bu faydalı bitkiyi de yetiştirmektedir.

Salep Çiçeği Hangi Çiçekten Elde Edilir?

Salep Çiçeği Hangi Çiçekten Elde Edilir?

Özellikle kış aylarından ülkemizin dört bir köşesinde sevilerek tüketilen bir içecek olan salep hangi çiçekten elde edilir sorusunu pek çok kez merak etmişizdir. Adını kendi çiçeğinden alan salebi sevmeyen yoktur. Bundan dolayı Anadolu’nun bereketli topraklarında yetişen salep çiçeğini isterseniz evlerinizde de yetiştirebilirsiniz.Salep kireçli toprakları sevmektedir ancak uygun bir ortam olduğunda evlerde kolayca salep çiçeği yetiştirilir.

Eğer evlerinizde salep yetiştirmek istiyorsanız en doğru dikim ayı kesinlikle sonbahar olmaktadır. Dikim yapmadan evvel tohumların çimlenmesi için 3 ya da 4 saat suda bekletilmesi gerekir. Sonra birkaç santimetre derinlikte biraz kum ve gübreyle karıştırdığınız toprağa gömersiniz. Filizlenmesini beklediğiniz saksıları aydınlık bir alana bırakmanız gerekebilir. Salebin toprağını pek fazla sulamanıza gerek yoktur.

Biraz nemli kalması salep için yeterli olacaktır. Dikiminden sonra kışı atlatan bitki, ilkbahar ya da yaz aylarında yumru verdiğini göreceksinizdir. Eğer yumrulama olmadıysa ve çiçekte solma belirtileri varsa mutlaka hemen çiçeğin toprağı değiştirilmelidir. Bu tarz çiçeklerde hastalık topraklardan kaynaklı olacağından saksı içerisinde eski toprağın hepsini temizleyerek yeniden dikim yapmalısınız. Dilerseniz dikim esnasında toprağına çeşitli gübreler atabilirsiniz. Dikimi yeniden yapılan çiçeğinize kış aylarında iseniz aşırı su vermemeye özen göstermelisiniz.

Salep sadece tüketim değil üretim amacı ile de yetiştirilebilir. Salep üreticiliği yapmak oldukça fazla kazanç elde etmenizi sağlayabilir. Bilinçsizce, kaçak yollar ile salep bitkisini yok etmek yerine 1977 yılından beri salep üreticiliği için özel izinler alınmaktadır.

Salep çiçeği hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak istiyorsanız ana sayfa üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

Salep genelde kışın tüketilen bir sıcak içecektir. Bu harika bitkinin yetiştirilmesi oldukça zahmetli olduğundan çok kıymetlidir. Elbette ki salep, adını aldığı salep çiçeğinden yapılmaktadır.
Salep aslında bir orkide çeşittir. Bitkinin bilimsel ismi orchis olmaktadır. Yaprakları mor ve küçüktür. Tomurcuklar şeklinde boyları 10 ila 15 santimetre uzunluğunda olmaktadır. Salep yapılmak için salep çiçeğinin bitki yumrusu kullanılmaktadır.

Yorum ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir